Sezon letni przynosi oprócz słońca i ciepłych dni, również bogactwo świeżych warzyw i owoców, które warto wykorzystać w kuchni. Jednym z najbardziej uniwersalnych produktów jest cukinia.

Co dobrego kryje w sobie cukinia?

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Wyróżnia ją łagodny i delikatny smak oraz soczysta konsystencja. Jest to warzywo o wielu zaletach dla naszego zdrowia. Kryje w sobie spore pokłady wielu substancji odżywczych, a zwłaszcza potasu, magnezu i żelaza. Dodatkowo jest bogatym źródłem witaminy B1, C, K, PP oraz beta karotenu. Dlatego tak ważne jest, aby regularnie gościła na naszym stole. Zwłaszcza, że najlepsza jest właśnie w sezonie letnim, a jej cena jest wówczas niezmiernie atrakcyjna. Można nawet pokusić się o zakup większej ilości i zamrożenie jej na zimę. Wówczas przez cały rok będziemy mogli się cieszyć pysznymi i aromatycznymi zupami krem z cukinii. W jaki sposób przyrządzić idealną zupę? Przepis podajemy poniżej.

Zupa krem z cukinii

Zupa z cukinii może być naprawdę idealnym daniem dla wszystkich. Co będziemy potrzebować do jej przyrządzenia?

Składniki:
– 5 szklanek bulionu warzywnego
– 3 średniej wielkości lub 4 mniejsze cukinie (do wagi około 750 gramów)
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 4 łyżki śmietany lub jogurtu w wersji mniej kalorycznej
– pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie zupy z cukinii (zwanej też kabaczkiem) jest niezmiernie proste. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na drobną kostkę. Kroimy również czosnek, ziemniaki i cebulę. Na dno garnka wlewamy olej, dodając masło – podgrzewamy całość. Następnie dodajemy do tłuszczu cebulę i mieszamy aż do chwili, gdy się zeszkli po upływie około 2-3 minut. Wówczas dodajemy pokrojoną cukinię i czosnek. Smażymy wszystko aż zobaczymy, że również cukinia zaczyna się szklić. Wtedy warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy i czekamy aż wywar zacznie wrzeć. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy zupę przez następny kwadrans aż stwierdzimy, że wszystkie warzywa są już miękkie. Aby uzyskać idealnie gładki krem, miksujemy zupę blenderem. Wlewamy jogurt lub śmietanę oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Zupę podajemy w miseczkach. Możemy ją udekorować prażonymi pestkami dyni lub świeżo posiekaną zieleniną taką, jak pietruszka lub koperek.
Niektórzy decydują się również na przygotowanie dodatkowo grzanek – wszystko zależy od indywidualnego smaku i preferencji.

Cukinia pozwala na tworzenie wielu wariantów zup. Świetnie komponuje się zestawiona z dynią, można również pomyśleć o zrobieniu zupy cukiniowo-paprykowej. Dla najmłodszych można stworzyć kremu, w którego składzie oprócz cukinii, znajdą się również świeże i słodkie pomidory. Dla osób lubiących bardziej wyraziste i pikantne dania, szczerze polecamy doprawienie zupy z cukinii świeżym imbirem, który dodajemy do czosnku. Danie zyskuje wówczas niepowtarzalny i intensywny aromat, przynoszący na myśl cuda kuchni orientalnej. Nie ma ograniczeń – jest tylko zaproszenie do eksperymentów w kuchni.