Gusty kulinarne ulegają nieustannym zmianom. Polska kuchnia przyjmuje coraz więcej ciekawych smaków z całego świata. Ostatnie lata przyniosły olbrzymie zainteresowanie kuchnią bliskowschodnią, a w szczególności pysznym i zdrowym hummusem. Co to takiego i jak przyrządzić hummus idealny?

Kilka słów o tradycji tego dania

Hummus nazywany też humusem, co dosłownie oznacza w języku arabskim ciecierzycę, to potrawa wywodząca się z Egiptu. Jest niezmiernie popularna w krajach Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Bywa uznawana za danie tradycyjne zarówno w kuchni arabskiej, jak i żydowskiej.
Według legendy autorem pierwszego przepisu był sułtan Saladyn, który wymyślił go w czasach wypraw krzyżowych.

Z czego wykonuje się hummus? Jak sama nazwa wskazuje jest to ciecierzyca (lub bób w niektórych recepturach) przetarta na gładką masę. Do niej dodaje się rozmaite dodatki. Może to być czosnek, pasta sezamowa, oliwa, przyprawy, zielona pietruszka i sok z cytryny.

Hummus tradycyjnie spożywa się z chlebkami pita.

Przepis na hummus idealny

Ile regionów, tyle przepisów na tę pastę z ciecierzycy. My przedstawiamy kilka pomysłów, które pozwolą Wam poznać smak Orientu.

Klasyczny hummus

Miłośnicy ortodoksyjnych przepisów powinni przetestować najbardziej bazową i klasyczną wersję pasty. Co będziemy potrzebować do jej wykonania?

– 250 gramów ciecierzycy suchej lub 500 gramów konserwowej
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 4 ząbki czosnku
– 250 gramów pasty z sezamu
– sok z całej cytryny
– płaska łyżeczka soli
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego
– kumin i pieprz do smaku
– 100 mililitrów zimnej wody

W jaki sposób przygotować danie? Jeśli zdecydowaliśmy się na suchą ciecierzycę, należy ją namoczyć na noc w zimnej wodzie, według proporcji, żeby wody było dwukrotnie więcej niż ciecierzycy. Dosypujemy do niej jedną łyżeczkę sodę oczyszczoną.

Rano zlewamy wodę i płuczemy ciecierzycę. Następnie zalewamy ją ponownie czystą wodą w tej samej proporcji. Dosypujemy ponownie sodę. Później gotujemy ją przez około 30 minut. Czas jest zależny od miękkości i wielkości ziaren. Warto zatem sprawdzać, czy już się nie zaczęła rozgotowywać. Idealna konsystencja jest wówczas, gdy ziarna rozpadają się po naciśnięciu ich palcem. Zlewamy wodę, płuczemy ziarna w zimnej wodzie i odcedzamy. Osuszone ziarna wrzucamy do blendera, dodając pozostałe składniki za wyjątkiem zimnej wody. Rozdrabnianie i mieszanie masy kontynuujemy aż do momentu, gdy masa będzie jednolita i kremowa. Wówczas powoli wlewamy zimną wodę, nie przestając mieszać. Ilość wody zależna jest od prywatnych preferencji co do gęstości pasty.

Gotowe danie można podawać z tradycyjnymi chlebkami pita lub innym ulubionym pieczywem.
Klasyczny przepis można oczywiście modyfikować. Do najbardziej klasycznych składników, które mogą pojawić się w hummusie, należą zielone i czarne oliwki, suszone pomidory i zielona pietruszka. Pozwalają one na uzyskanie wielu różnych wariantów i smaków. Dodatkowo przygotowanie na spotkanie ze znajomymi kilku wariantów będzie pięknym uzupełnieniem stołu, przykuwającym bogactwem kolorów.