Wołowina to jedno z najważniejszych mięs w polskiej kuchni. Świeże mięso charakteryzuje się intensywną, czerwoną barwą, niewielką zawartością tłuszczu oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Oto kilka powodów, dla których warto regularnie jeść wołowinę!

Wołowina – czy jest zdrowa?

Mięso wołowe jest stosunkowo chude – w zależności od partii zawiera od kilku do kilkunastu procent tłuszczu. Chude, delikatne mięso czerwone bogate jest w wiele mikroelementów i łatwo przyswajalne białko. To jedno z najlepszych źródeł żelaza, przez co polecane jest w diecie osób cierpiących na niedobór tego pierwiastka oraz w jadłospisie kobiet spodziewających się potomstwa. Mięso wołowe zawiera dużą ilość cynku, który wspomaga odporność oraz pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarty w wołowinie fosfor ma doskonały wpływ na układ nerwowy oraz zapewnia wzmocnienie kości i zębów. Szczególnie osoby bardzo aktywne fizycznie powinny zadbać o regularne spożywanie mięsa czerwonego, które bogate jest w mikroelementy, l-karnitynę i kreatynę, które niezwykle ważne są podczas rekompozycji sylwetki i budowania masy mięśniowej.

Jak przyrządzać wołowinę?

Mięso wołowe można przyrządzać na wiele sposób. Wołowina świetnie nadaje się do powolnego duszenia na wolnym ogniu oraz pieczenia – w obu przypadkach powstaje pyszny, aromatyczny sos, idealny do polania klusek lub ziemniaków. Z wołowiny można przyrządzać wspaniałe steki, a zmielone mięso świetnie sprawdzi się do przygotowania zdrowych, domowych burgerów. Dobrej jakości mięso wołowe wykorzystywane jest do przyrządzenia tatara – zmielonego, surowego mięsa z dodatkiem żółtka jaja, ogórka kiszonego i cebuli. Mięso czerwone często występuje także w kuchniach orientalnych: wołowina po chińsku z niecodziennymi dodatkami, takimi jak ananas, pędy bambusa czy grzyby mun uatrakcyjni codzienne obiady i wprowadzi nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Wołowinę również możemy grillować oraz przyrządzać w formie gulaszy, tradycyjnych rolad czy szaszłyków.