Właściwości zdrowotne miodu są znane już od wieków. Każdy rodzaj tego drogocennego produktu pracy pszczół charakteryzuje się jednak innymi cechami. Na czoło wysuwa się miód gryczany, który kochają i uwielbiają najwięksi smakosze na świecie.
- Miód gryczany – skąd bierze się charakterystyczny smak?
- Wartości odżywcze miodu gryczanego
- Miód gryczany – właściwości zdrowotne
- Jak stosować miód gryczany?
Miód gryczany może być doskonałym dodatkiem do wielu dań, przekąsek lub ciast, a nawet herbaty. Jego regularne spożywanie niesie za sobą liczne zalety, a walory smakowe sprawiają, że sięga po niego coraz więcej osób, dbających o zdrowie swojego organizmu.
Miód gryczany – skąd bierze się charakterystyczny smak?
Jedną z cech, które wyróżniają miód gryczany, jest jego smak. Próbując niewielką ilość tego miodu, początkowo odczuwa się słodycz, która powoli przechodzi w nieco cierpki, a później ostry smak. Ten balans sprawia, że miodu gryczanego nie da się pomylić z żadnym innym, a wielu ludzi nawet z zamkniętymi oczami potrafi odróżnić ten rodzaj miodu wśród wielu próbkowanych odmian. Charakterystyczny smak miodu gryczanego jest efektem zbiorów nektaru z kwiatów gryki, których kwitnienie przypada na okres letni, a więc w lipcu i sierpniu.
Wartości odżywcze miodu gryczanego
Specyficzny smak miodu gryczanego powoduje, że wielu ludzi rezygnuje z włączania go do diety. Niesłusznie, ponieważ jest on uważany za jeden z rodzajów miodu, którego spożywanie gwarantuje dostarczenie do organizmu wielu wartości odżywczych. Należą do nich głównie sole mineralne, takie jak miedź, magnez, fosfor, żelazo, mangan i krzem. Chociaż ich ilość w porcji tego miodu nie jest duża, to są one przyswajalne w 100%. Dodatkowo, wraz z miodem gryczanym do organizmu trafiają inhibiny, a więc substancje poprawiające odporność, rutyna, flawonoidy, witamina C i antyoksydanty.
Miód gryczany – właściwości zdrowotne
Ze względu na dużą ilość wartości odżywczych, jakich dostarcza miód gryczany, jego spożywanie zaleca się głównie osobom, które chorują na choroby układu krwionośnego. Ten rodzaj miodu uszczelnia, oczyszcza i uelastycznia naczynia krwionośne oraz działa wspomagająco w leczeniu miażdżycy. Dodatkowo, miód gryczany częściowo wpływa na opóźnienie procesów starzenia się, a dzięki swoim licznym właściwościom, jest składnikiem wykorzystywanym do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych, peelingów i maseczek, również tych przeznaczonych dla cery trądzikowej. Najczęściej spożywa się go jednak podczas przeziębienia, wykorzystując jego właściwości bakteriobójcze i podnoszące odporność.
Jak stosować miód gryczany?
Miód gryczany, jak każdy inny miód, jest źródłem dużej ilości cukrów, dlatego należy go używać w rozsądnych, niewielkich ilościach. Miód ten może być stosowany zarówno na zimno, jak i na ciepło, pod warunkiem, że jego temperatura nie przekroczy 50°C. Tylko wtedy zachowa swoje właściwości. Gryczany przysmak wykorzystywany jest często w cukiernictwie, jako dodatek do ciast i ciasteczek, trufli, “kulek mocy” czy innych wykwintnych deserów. Równie dobrze sprawdzi się jako słodki dodatek do porannej owsianki lub zamiennik cukru – do herbaty czy naparu z ziół. Miód gryczany powszechnie stosuje się do przyrządzania napoju podnoszącego odporność, składającego się z mleka i czosnku. Można go też użyć jako składnik mikstury wspomagającej leczenie chorób sercowo-naczyniowych. Więcej informacji na ten temat znajduje się na https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/blog/miod-gryczany-i-jego-wlasciwosci-zdrowotne.-na-co-pomaga.html.
Najnowsze komentarze