L-karnityna jest substancją witaminopodobną, która pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Stała się ona jednak popularna zwłaszcza wśród osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów i przyspieszyć proces odchudzania. Substancję tą pobieramy przede wszystkim z pożywieniem i dobrze zbilansowaną dietą. Niektóre osoby jednak decydują się również na jej suplementację. Co warto wiedzieć na temat l-karnityny i kiedy można ją stosować? Podpowiadamy.

Czym jest l-karnityna?

L-karnityna to aminokwas, którego właściwości sprawiają, że często określany jest substancją witaminopodobną. Jest to więc związek organiczny syntezowany z dwóch aminokwasów, czyli lizyny i metoniny w wątrobie, nerkach oraz mózgu człowieka. W naszym organizmie znajdują się dwie formy karnityny. Pierwszą z nich jest właśnie l-karnityna, a druga to d-karnityna, z tym że wyłącznie forma L jest biologicznie aktywna. L-karnityna wykorzystywana jest w wielu różnych procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Jej podstawowym zadaniem jest udział w metabolizmie lipidów. Ten z kolei odbywa się poprzez transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wprost do mitochondriów, w których właśnie powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Ze względu na to, że spalanie kwasów tłuszczowych jest pożądane w redukcji, związek ten jest chętnie wykorzystywany przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Dlaczego warto stosować l-karnitynę?

Warto wiedzieć o tym, że l-karnityna jest substancją, która nie tylko bierze udział w metabolizmie lipidów, ale również wykazuje się szeregiem innych właściwości. Dlatego też może być wykorzystywana nie tylko przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Mimo że związek ten przede wszystkim uczestniczy w przemianach oraz wykorzystywaniu kwasów tłuszczowych w celach energetycznych, to jednak pełni on również następujące funkcje:

  • działa przeciwutleniająco,
  • obniża zapotrzebowanie kaloryczne,
  • wspiera możliwości wysiłkowe podczas treningu,
  • chroni komórki przed działaniem reaktywnych form tlenu,
  • chroni błony erytrocytów i naczynia krwionośne,
  • ma zdolność do chelatowania niektórych pierwiastków.

L-karnityna wykorzystywana jest więc również w chorobach układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza w chorobie wieńcowej czy zaburzeniach układu krążenia. Związek ten może obniżać także stężenie trójglicerydów oraz poziomu cholesterolu. Co istotne może on także hamować powstawanie miażdżycy. Zwiększa także metabolizowanie i wydalanie niektórych leków, a także redukuje stężenie kwasu mlekowego.

Kto może stosować l-karnitynę?

Warto dbać o dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczy nam wszystkich cennych składników, również l-karnityny. Jeżeli jednak rozważamy suplementację tej substancji, wówczas zawsze powinniśmy kwestię tę uzgodnić z naszym lekarzem. W niektórych przypadkach polecane jest stosowanie większych dawek l-karnityny. Wykorzystuje się je w stanach takich jak:

  • miażdżyca,
  • choroba wieńcowa,
  • niewydolność krążenia,
  • wspomagająco w chorobie Alzheimera,
  • w celu poprawy profilu lipidowego,
  • w przypadku osłabienia i uszkodzenia mięśni.

L-karnityna zwiększa także wydolność, a co za tym idzie, intensywność treningów u osób aktywnych fizycznie. Wspomaga również ich regenerację. Dodatkowo może być wykorzystywana jako wsparcie w odchudzaniu u osób z nadwagą ze względu na to, że przyspiesza przemianę zapasowej tkanki tłuszczowej w energię.

Jak widać, l-karnityna może być wykorzystywana w wielu różnych sytuacjach. Najczęściej jednak sięgają po nią osoby, które są aktywne fizycznie i zawodowo trenują, a także te, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy jednak, że suplementowanie tego związku w nieprawidłowy sposób może powodować pewne objawy niepożądane. Zalicza się do nich zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nadciśnienie i niedociśnienie, biegunki, wysypki, zapalenie gardła, a także nadmierne gromadzenie się wody w organizmie Dlatego pamiętajmy o tym, że szacowane dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na l-karnitynę to około 15 mg.