Mleko kokosowe staje się coraz bardziej popularne. Bywa dodawane do dań orientalnych na ostro, kremowych zup z krewetkami lub kurczakiem. Wiele osób wykorzystuje je również do słodkich deserów. Dziś chcielibyśmy przedstawić przepis na pyszny i nietuzinkowe ciasto z mlekiem kokosowym – sernik z mango. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, nie wymaga wybitnych zdolności kulinarno-cukierniczych. A do tego smakuje po prostu fenomenalnie.

Przepis na ciasto z mlekiem kokosowym – tropikalny sernik z dodatkiem mleka i mango

Sernik ten składa się z ciasteczkowego spodu oraz masy serowej. Co potrzeba do ich przygotowania?

Spód:

– 25 gramów pokruszonych herbatników typu petit beurre
– 85 gramów naturalnego masła
– 5 kopiatych łyżek wiórków kokosowych

Masa serowa:

– kilogram sera (można kupić już przygotowany do serników, zmielony lub przemielić go samodzielnie)
– szklankę mleka kokosowego
– rozmiażdżony miąższ z jednego lub dwóch mango (według prywatnych preferencji)
– 5 jajek
– sok z jednej cytryny
– 1 szklanka cukru plus trzy łyżeczki cukru waniliowego
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Ewentualnie według uznania można również przygotować polewę do udekorowania i uzupełnienia ciasta. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować:
– niecałą szklankę zmiażdżonego mango
– 1 żółtko

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania spodu. Dokładnie miksujemy herbatniki z wiórkami i roztopionym wcześniej masłem. Całość tak powstałej masy wykłada się na tortownicę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Masę należy ugnieść na płasko i wstawić do lodówki, żeby spokojnie stężała.
W międzyczasie miąższ z mango mieszamy z sokiem z cytryny aż do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy. Przecieramy przez sitko, aby była aksamitna. W razie konieczności odlewamy nadmiar wody. Następnie dzielimy masę na dwie części w stosunku ¼ i 3/4. Do większej z nich dodajemy jedno żółtko.

Zmielony ser mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując. Do wymieszanego sera wrzucamy gęste mleko kokosowe oraz wcześniej przygotowaną mniejszą część puree z mango. Całość łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie wylewamy masę z mango. W razie chęci również wymieszane składniki na polewę, które stanowią zwieńczenie całości deseru. Należy zwrócić uwagę na warunki, w których sernik będzie pieczony. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury około 175 stopni. Sernik pieczemy na początku w temperaturze 175 stopni Celsjusza, a po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 140 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejnych 90 minut. Po upieczeniu ciasta nie należy wyjmować z piekarnika. Niech spokojnie stygnie wewnątrz przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Ciasto będzie miało konsystencję lekko miękką w środku, z przypieczonymi brzegami, o pięknym złocistym odcieniu. Przepis ten to ciekawy pomysł na dodanie nieco fantazji do klasycznych przepisów.