Przydomowe ogrody w ostatnim czasie stały się idealnym miejscem do odpoczynku, rekreacji i spotkań z przyjaciółmi. Pomysły na urozmaicenie tej przestrzeni bywają różne. Jednym z ciekawszych jest ogrodowy piec do pizzy, dzięki któremu można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem specjału rodem z Italii. Dlaczego warto zainteresować się taką inwestycją?

1. Ogrodowy piec do pizzy – co to jest

2. Jakie zalety ma piec do pizzy ogrodowy?

3. Rodzaje ogrodowych pieców do pizzy

4. Piec do pizzy opalany drewnem

5. Piec do pizzy gazowy

Istnieje oczywiście możliwość, by ogrodowy piec do pizzy zbudować samodzielnie. Trzeba mieć jednak świadomość, że to zadanie pracochłonne i wymagające czasu. Nie sposób zrobić to prawidłowo bez odpowiedniego zasobu wiedzy, a ewentualne błędy konstrukcyjne uniemożliwią późniejszą funkcjonalność. Właśnie dlatego gotowy ogrodowy piec do pizzy stanowi bezpieczny i wysokiej jakości wybór.

Ogrodowy piec do pizzy – co to jest?

W naszym kraju piece ogrodowe do pizzy nie są jeszcze tak popularne jak przydomowe grille, wszystko wskazuje jednak na to, że zainteresowanie nimi będzie rosło. To propozycja nie tylko dla miłośników włoskich smaków.

Piec do pizzy ogrodowy zamontowany może zostać na tarasie, patio lub bezpośrednio na trawniku, a dzięki stosowanemu przez producentów wzornictwu, z którym zapoznać się można na przykład na stronie: lofra.pl/grille-piece-ogrodowe, łatwo wpasuje się w otoczenie. Działanie pieca łączy właściwości gotowania i pieczenia na cegłach, zapewniając tym samym niezapomniane kulinarne wrażenia. Szczególnie drewno nadaje intensywny aromat i głęboki smak. W ogrodowym piecu do pizzy przygotować można nie tylko sztandarowe włoskie danie, ale także chleb, mięso i zapiekanki warzywne.

piec do pizzy ogrodowy

Wybierając piec ogrodowy do pizzy, zwróć uwagę na jakość wykonania, gwarantującą odporność na czynniki zewnętrzne.

Jakie zalety ma piec do pizzy ogrodowy?

Piec ogrodowy do pizzy można nazwać swego rodzaju unowocześnionym powrotem do gastronomicznych korzeni. Zanim pojawiły się powszechnie dziś stosowane piece elektryczne oraz nowoczesne piekarniki, to właśnie wypiekanie w piecach opalanych drewnem stanowiło podstawę.

Niektórzy mówią, że sekret dobrej pizzy tkwi w cieście, jednak mieszkańcy Italii mają świadomość, że niebagatelną rolę odgrywa właśnie sposób wypieczenia. W tradycyjnych restauracjach w Mediolanie czy Rzymie wykorzystuje się kamienne lub ceglane konstrukcje opalane drewnem. Taki sposób działania pozwala uzyskać chrupiące i aromatyczne brzegi oraz lekkość ciasta w części centralnej. Piec do pizzy ogrodowy to sposób na to, aby trochę tej kulinarnej maestrii przenieść do naszej rzeczywistości. Wystarczy spróbować raz, by przekonać się, że takiego efektu w piekarniku elektrycznym nie osiągniemy.

piec ogrodowy do pizzy

Poza niewątpliwymi walorami smakowymi wspólne pieczenie pizzy w ogrodzie ma jeszcze kilka dodatkowych zalet. To przede wszystkim jedna z form spędzania wolnego czasu oraz sposób na integrację rodziny. Ciasto i dodatki przygotowywać można wspólnie z najmłodszymi. Piec ogrodowy do pizzy pozwala przygotować zdrowy posiłek, bez ulepszaczy i produktów niepewnego pochodzenia, ponieważ dokładnie wiemy, jakie składniki są wykorzystywane.

Rodzaje ogrodowych pieców do pizzy

Ogrodowy piec do pizzy to sprzęt, który przystosowany jest do korzystania na zewnątrz. Kupić go można w dwóch podstawowych wariantach: jako piec opalany drewnem lub wykorzystujący gaz.

Niezależnie od tego, na którą z opcji się zdecydujemy, szukajmy produktów wysokiej jakości. Godne polecenia są obudowy wykonane ze stali, gwarantujące odporność na uszkodzenia i czynniki zewnętrzne. Wykorzystany materiał zabezpiecza całą konstrukcję przed naprężeniami termicznymi i mechanicznymi spowodowanymi działaniem wysokiej temperatury.

Ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem

Dla wielu osób ogrodowy piec do pizzy z prawdziwego zdarzenia to ten opalany drewnem. Łączy on w sobie najnowocześniejsze rozwiązania z tradycyjnymi, cenionymi przez wieki metodami obróbki. Idealnie chrupiąca skórka i dobrze wypieczone, ale nadal delikatne ciasto jest dzięki niemu na wyciągnięcie ręki.

Piec ogrodowy do pizzy na drewno jest całkowicie bezpieczny ze względu na połączenie ogniotrwałego ceglanego podłoża z konstrukcją ze szlachetnej stali nierdzewnej. Konstrukcja zapewnia optymalne warunki przygotowywania potraw.

Piec ogrodowy do pizzy gazowy

Niewątpliwe zalety, jakie wiążą się z piecami opalanymi drewnem, wcale nie wykluczają faktu, że także gazowy ogrodowy piec do pizzy ma swoich miłośników. To wybór przede wszystkim dla tych, którzy chcą uniknąć konieczności rozpalania ognia oraz walki z nie zawsze sprzyjającym wiatrem.

W piecach gazowych znajduje się specjalna ogniotrwała powierzchnia robocza z płyt szamotowych oraz zabezpieczająca całość kopuła ze stali nierdzewnej. Urządzenie rozgrzewa się błyskawicznie i łatwo je kontrolować. Funkcjonalność jest większa, jeśli zdecydujemy się na wariant mobilny.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na piec opalany gazem czy drewnem, postawmy na trwałość, dbałość o szczegół oraz estetykę wykończenia.