Co to jest stewia?

Pochodząca z Ameryki Południowej stewia, jest naturalnym słodzikiem, 300 razy słodszym od tradycyjnego cukru, a przy tym praktycznie pozbawionym kalorii i w odróżnieniu od cukru, nie podnoszącym poziomu glukozy we krwi – to świetne rozwiązanie dla cukrzyków, osób z nadciśnieniem, nadwagą, nietolerancją glukozy, czy po prostu dla osób na zdrowej, zbilansowanej diecie. Choć powszechnie słodziki nie są uważane za najzdrowsze produkty i choć stewia zaliczana jest do tej grupy, to jednak jest zupełnie nieszkodliwa – stewia, w odróżnieniu od pozostałych słodzików jest zupełnie naturalna i nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla organizmu. Pomimo ogromnych możliwości zastosowania stewii w produktach żywnościowych (zamiast cukru lub sztucznych słodzików), nadal jest produktem praktycznie nieznanym w naszej części świata.

Stewia właściwości

Choć stewia liczy sobie ponad 200 gatunków, to powszechnie wykorzystuje się jedynie jeden – to tzw. stevia rebaudiana, roślina o wyjątkowo słodkich liściach, wywodząca się z subtropikalnych i tropikalnych obszarów Ameryki Południowej i Środkowej. Od setek lat była używana przez mieszkańców tych rejonów jako naturalny słodzik, oraz w celu leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego. Swoje właściwości słodzące, stewia zawdzięcza zawartym w niej glikozydom diterpenowym, które w największym stężeniu znajdują się w jej liściach. Same liście są około 40 razy słodsze od cukru, natomiast otrzymany z nich proszek około 300 razy – 3,5 g wyciągu ze stewii odpowiada aż 1 kg cukru!

Choć stewia od wielu lat jest wykorzystywana jako słodzik na całym świecie, to w Europie (a właściwie w krajach UE) przez cały ten czas była zakazana – do sprzedaży została dopuszczona dopiero pod koniec 2011 roku. Głównym powodem było przypuszczenie, że ma ona negatywny wpływ na reprodukcję i może być przyczyną powstawania nowotworów, jednak w 2006 roku WHO (czyli Światowa Organizacja Zdrowia), po zebraniu licznych danych uznała, że substancje obecne w stewii nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie.

Szkodliwe właściwości cukru – czyli dlaczego warto zainteresować się stewią

Powszechnie znany jest fakt, że cukier spożywany regularnie i w nadmiernych ilościach, jest jedną z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości, oraz powiązanych z tym chorób, w tym cukrzycy, a także najpoważniejszym czynnikiem rozwoju próchnicy. Pomimo to, spożycie cukrów przez przeciętną osobę znacznie przekracza dopuszczalne dzienne normy, a co gorsza, stale się powiększa – jest to oczywiście wynikiem masowego dodawania cukrów do codziennej żywności, w związku z czym, trudno kontrolować ich spożycie, lub wykluczyć je z diety, gdyż są praktycznie wszędzie. Najlepszym zobrazowaniem tej sytuacji jest fakt, że przeciętny konsument (w UE) dostarcza sobie nawet do 12 razy więcej cukru, niż wynosi zalecana dzienna dawka. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), bezpieczna dzienna dawka cukru to około 70 g dla mężczyzn i 50 g dla kobiet.

O ile ciężko ograniczyć spożycie cukru znajdującego się w gotowych produktach sklepowych, to z łatwością można go ograniczyć we własnym domu, zastępując go stewią, jedyną bezpieczną alternatywą dla cukru, pozbawioną kalorii i szkodliwych właściwości.

Stewia – gdzie kupić ?

Stewię, w postaci świeżych lub sproszkowanych liści, skoncentrowanych wyciągów w proszku, w formie tabletek lub w płynie, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, oraz w sklepach internetowych.

Ciekawostka. Stewię można hodować samodzielnie, we własnym domu lub w ogródku – można ją zasadzić w połowie maja w ogródku lub uprawiać przez cały rok w doniczkach w domu. Jako, że jesienią liście stewii robią się słodsze, to zbiór najlepiej przeprowadzać w drugiej połowie września lub na początku października.