Olej rydzowy wyróżnia się orzechowym smakiem i przyjemnym zapachem, jest też ceniony za swoją wartość odżywczą. Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które włączą ten tłuszcz do swojej diety? W jakich sytuacjach warto wykorzystać moc tego oleju?

Olej z lnianki i jego wartość odżywcza

Lnianka siewna (znana też jako rydz) to jedna z najstarszych roślin oleistych w Polsce, która powoli wraca do łask. Olej, który powstaje z nasion lnianki, jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowym omega-3 i omega-6. Tłuszcz ten jest ceniony jako bardzo dobre źródło witaminy A, nie brak w nim też witaminy E – substancji, która wykazuje się bardzo dużą skutecznością w walce z wolnymi rodnikami i pierwszymi oznakami starzenia się. Nie brak tu również witamin z grupy B oraz lecytyny, znanej jako skuteczne wsparcie przy problemach z pamięcią i zaburzeniami koncentracji.

Kiedy warto sięgnąć po ten olej?

Kiedy warto sięgnąć po olej rydzowy? Na stronie https://spizarniaumichala.pl/sklep/oleje-tloczone-na-zimno/olej-rydzowy/ zaleca się go m.in. weganom oraz tym, którzy chcą zadbać o serce i układ krwionośny. Dieta, w której taki tłuszcz roślinny pojawia się regularnie, pomaga utrzymać odpowiednie stężenie cholesterolu oraz ułatwia walkę z nadwagą i otyłością. Wiadomo też, że dzięki olejowi z lnianki można wspierać pracę układu nerwowego oraz wzmacniać układ odpornościowy. Lepszy wzrok, mniej problemów z ciśnieniem – oto kolejne korzyści, jakie można osiągnąć poprzez włączenie oleju rydzowego do swej diety. Olej z lnianki zalecany jest też tym, którzy chcą w naturalny sposób oczyścić wątrobę z toksyn i wspomóc proces jej regeneracji.

Z oleju rydzowego można też korzystać zewnętrznie, szczególnie przy takich problemach, jak:

  • owrzodzenia skóry, odparzenia i odleżyny
  • stany zapalne skóry
  • niewielkie rany
  • zmiany trądzikowe i wypryski
  • pierwsze oznaki starzenia się.

Z kosmetycznych właściwości oleju z lnianki można też korzystać przy takich problemach, jak łamliwość włosów czy rozdwajanie się końcówek.

Jak korzystać z oleju rydzowego w kuchni?

Kto chce korzystać z mocy tego oleju, ten musi pamiętać o kilku prostych zasadach. Maksymalna dawka oleju, jaką można przyjąć w ciągu dobry, to 1 łyżeczka. Oleju tego nie można podgrzewać przed spożyciem, dlatego też jest on wykorzystywany głównie jako dodatek do surówek, sałatek oraz marynat. Charakterystyczny smak oleju sprawia, że można go wykorzystać również do dań z kaszą lub ziemniakami.

Olej z lnianki – czy każdy może z niego korzystać?

Choć prozdrowotne właściwości oleju rydzowego są ogromne, nie każdy może z niego korzystać. Lista przeciwwskazań jest bardzo krótka, jednak w kilku sytuacjach warto zachować pewien dystans. Ostrożność w jego spożywaniu powinny zachować osoby biorące leki oraz walczące z chorobami o charakterze przewlekłym. W ich przypadku zalecana jest konsultacja z lekarzem. Umiar zalecany jest też tym, którzy cierpią z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowych.

Artykuł powstał przy współpracy z Spiżarnia u Michała